Povestea cicolatei belgiene

Cristofor ColumbCand vine vorba de dulciuri, ciocolata belgiana ocupa un loc de frunte in topul celor mai apreciate delicatese dulci. Standardul inalt al calitatii acestei varietati de ciocolata a facut din aceasta un adevarat brand de tara, si belgienii nu mai contenesc in a-si lauda desertul favorit – lucru care se poate spune, de altfel, despre majoritatea celor care ajung in Belgia. Iar acestia nu sunt deloc putini. Chiar daca nu va numarati printre pasionatii ciocolatei, cei care ar fi in stare sa-si rezerve bilete de avion spre Belgia pentru a gusta un sortiment nou din acest delicat preparat, totusi e interesant de aflat povestea ciocolatei.

Aceasta a inceput sa fie scrisa cu secole in urma, in sec. XIV, cand Cristofor Columb – legendarul descoperitor al Americii – a adus boabele de cacao in Europa. Daca la inceput acestea nu s-au bucurat de prea mare atentie – pentru ca nimeni nu stia la ce sunt bune si nu se nascuse inca un cofetar talentat, care sa le puna in valoare – cu timpul au devenit de nelipsit din orice cofetarie sau chiar bucatarie care se respecta.

Abia in sec. XVIII lumea a inceput sa se innebuneasca dupa ciocolata. Atunci au aparut primele specialitati avand la baza bobul de cacao, iar meritul ii revine lui Jean Neuhaus, pentru ca el a inventat multe dintre retelele care sunt folosite si azi pentru a produce una din cele mai delicioase varietati de ciocolata – cea belgiana.

Secretul sau: ingredientele de calitate. Neuhaus a luat boabele de cacao, le-a prajit si macinat atent, dupa care pudra rezultata a amestecat-o cu unt de cacao si cu zahar. Procedeul inventat de Neuhaus presupune ca pasta de cacao sa fie mentinuta la o anumita temperatura, pentru a capata o consistenta tare, dupa care e repusa pe foc si sunt adaugate celelalte ingrediente, printre care lapte, nuci, alune etc.

Multe cofetarii belgiene folosesc cu religiozitate reteta lui Neuhaus, de aceea numai in Belgia puteti gusta cea mai pura ciocolata. Din Romania in Belgia puteti ajunge cu Tarom, Lufthansa, Wizz Air, Malev, Austrian Airlines, Brussels Airlines, Blue Air.